Анатомия на PC сривовете: 7 причини, които да избегнем.

Тук ще намерите помощ свързана с вашият Хардуер и/или Софтуер.
Аватар
u3HEHAga
Баннат
Баннат
Points: 0,00 
Мнения: 63
Регистриран на: Нед Май 08, 2022 11:47 pm
Местоположение: United Kingdom
Discord: u3HEHAga#0101
Обратна връзка:
u3HEHAga’s avatar
Loading…

Анатомия на PC сривовете: 7 причини, които да избегнем.

Мнение от u3HEHAga »

Първо следва леко запъване, след това програмата зависва и от компютъра започва да се чува странен шум. След което ви „удря“ в лицето познатият ви син екран. Вашият компютър просто са срива и всичко, което можете да направите, е да седите и да чакате в неловко мълчание да се рестартира системата и да се надявате, че това не е фатално.

Има много възможни причини за тези адски епизоди и те са важни, за да може да се научите как да ги предотвратявате в бъдеще. В края на краищата следващият срив на вашата система може да се окаже и последен. Следват стъпките на 7 общи причини за сривовете на вашата система и техните решения.
Хардуерни конфликти

Много сини екрани (BSOD = Blue Screen Of Death) са резултат от хардуерни и инсталационни конфликти. Всички компоненти на вашите PC системи използват прекъсвания IRQ (Interrupt Request Channels), когато се инсталират, и всяко устройство изисква собствен канал, за да може да функционира правилно. Когато две устройства споделят един и същ канал и го използват едновременно, следва срив на системата.

Влезте във вашия Device Manager и търсете за устройство, маркирано с жълт удивителен знак. Така са отбелязани тези, които имат някакъв проблем, и почти винаги фиксирането се решава с обновяване на драйвърите. Необходимо е само да потърсите в сайта на производителя на устройството за последната версия на драйвърите или в краен случай да преинсталирате самия хардуер.
Изображение
В Device Manager устройствата с конфликт са маркирани с жълт удивителен знак.
Дефектна RAM

Дефектна RAM памет е виновна за много сини екрани и провалени зареждания на системата. За щастие обаче RAM модулите са много лесни за проверка и замяна.

Най-напред използвайте софтуерния инструмент Memtest86+ за проверка на евентуални проблеми с вашата RAM памет. Ако се появят грешки, следващата стъпка е да се локализира кой точно модул с памет е дефектен. За целта махнете всички RAM модули памет от вашата система и оставете само един на първия слот. Ако системата ви зарежда добре и няма никакви грешки в Memtest86+, тогава махнете този модул RAM памет и на негово място поставете друг, като повторите отначало тестовата процедура. Това го правете, докато стигнете до дефектния модул RAM памет. След като сте открили дефектния стик с памет, ще трябва да го замените със здрав.
Изображение
Memtest86+ открива множество грешки на тази система.
Топлината е вашият враг

Компютрите са горещи. Ние знаем това от мощните вентилатори, монтирани в настолните системи, и тревожното усещане за парене при по-продължителна работа с някой лаптоп. Всичко вътре в PC компютъра генерира топлина, а тя причинява нестабилност или срив на компонентите. Всъщност сривовете на системата са нейната защита за компонентите и от причинените от тях топлинни щети. Ако се съмнявате, че вашият компютър не се охлажда достатъчно ефективно, първо проверете дали всички вентилатори се въртят нормално. Ако някой е спрял и не се върти (или се върти на ненормално ниски обороти), проверете дали е свързан правилно. Ако всичко е наред, но вентилаторът не си върши работата, най-добре е да се подмени.

След това проверете дали всички отвори, скари и филтри на вашето PC не са задръстени с прах, косми от домашни любимци и други боклуци, които пречат на правилния въздушен поток и дебит. Тези области са „огнища“ на прегряването. Ако откриете проблемни зони (като на снимка 3), може да използвате сгъстен въздух, за да изчистите вентилационните пътища.

При преносимите компютри обикновено вентилационните отвори са разположени отдолу и отстрани на лаптопа. От долните отвори охладителната система засмуква студен въздух, който охлажда радиатора и изкарва горещия въздух през страничен отвор на корпуса. Трябва да се провери дали лаптопът е поставен на твърда гладка повърхност, която няма да „задуши“ отвора от долната страна.
Изображение
Не само че е гадна тази мръсотия, тя убива вашия компютър.
Може да следите температурата на вашия процесор с моята любима програма PC Wizard. Като допълнение тя ще ви покаже в реално време и температурите на всички компоненти на системата.

Ако всичко изглежда добре с въздушния поток, но температурите продължават да се покачват застрашително, проверете настройките в BIOS на дънната си платка. Ако сте експериментирали с овърклок на системата и сте забравили да върнете стойностите на напреженията, то върнете всички настройки по подразбиране. Колкото по-високо напрежение се подава на даден компонент, толкова той отделя по-голяма топлина.
Изображение
Методът на „граховото зърно“ за поставяне на термопаста.
Ако наскоро сте инсталирали нов процесор, крашването на системата може да се дължи на неправилно поставяне на термопастата. Демонтирайте вашия охлаждащ CPU радиатор и почистете внимателно неговата повърхност и тази на процесора с памучна кърпа или домакинска хартия, напоена с някакъв алкохол. След това поставете отново паста и монтирайте внимателно охладителя.

Има конкурентни теории как да се нанася термопастата, но целта винаги е една и съща. Термопастата запълва микровдлъбнатините по повърхността на радиатора и процесора, като по този начин осъществява по-добър термичен контакт. Пастата не е достатъчно ефективна, когато поставеното количество е прекалено малко или твърде много. Ако пастата ви е рядка, използвайте метода на граховото зърно, защото е най-лесен и дава добър резултат. За целта в центъра на капачката на процесора се поставя термопаста колкото грахово зърно, след което се монтира радиаторът. Вследствие на налягането, което упражнява, и загряването на капачката на процесора, пастата се разнася равномерно. За поставянето на нов охладител и нанасянето на термопаста можете да прочетете повече в статията ни от миналото лято „Как да инсталираме CPU охладител“.

Недостатъчна захранваща мощност

Винаги е забавно да се тъпче PC-тo с мощни компоненти и, разбира се, овърклокът на вашия процесор ще ви донесе необходимите дивиденти. Но не може само да поставяте все по-мощен и по-мощен хардуер, без да си давате сметка дали е налична достатъчно захранваща мощност, защото имате един праг, над който компютърът ви ще стане нестабилен и неочаквано ще се рестартира, тъй като няма да му достига захранваща мощност. Има лесен начин да се определи кои са компонентите с най-голяма консумация на електроенергия. На уеб страниците на производителите на хардуера ви можете да намерите спецификациите му и по този начин лесно да пресметнете каква е мощността на компонентите ви, за да я сравните с изходната мощност на захранващия ви блок.
Изображение
650 W захранващ блок трябва да е достатъчен за повечето PC системи.
Ако вашият захранващ блок не е в състояние да се справи с натоварването на всички компоненти, трябва да вземете някои трудни решения. Ако можете да минете и без овърклок на вашия процесор, тогава го върнете на стандартните му настройки. В противен случай може да замените лакомите за мощност компоненти за по-малко нуждаещи се или да направите най-разумното – ъпгрейд на захранването. За PC система със средна производителност захранване 500~650 W е напълно достатъчно.

Фрагментация на твърдия диск

Всеки път, когато записвате файл, инсталирате програма или изтривате нещо, се фрагментира (разпокъсва) информацията. Това фрагментиране не само води до забавяне, но може да създаде неприятности на операционната система, когато се опитва да намери необходимите файлове, за да функционира.
Изображение
Дефрагментирането на HDD се осъществява много лесно само с натискането на един бутон.
Стартирането на софтуерния инструмент Disk Defragmenter от System Tool всяка седмица ще държи в ред вашите файлове. Процесът обаче е „трън в задника“, защото може да трае доста дълго и да ви отнеме цял ден, докато завърши, а през това време няма да е възможно да записвате файлове на него. Така че е добре да се стартира сутрин, преди да тръгнете за работа, или през нощта, когато спите.

Една важна особеност: дефрагментирането не се прави на SSD дискове, тъй като при тях начинът на съхранение е съвсем различен и не съществува подобен проблем. Евентуално дефрагментиране би им скъсило твърде много експлоатационния живот и по тази причина в съвременните ОС тази операция е забранена.

Задръстен регистър

Регистърът на вашето PC представлява огромна библиотека на системните настройки – настройки, които понякога могат да доведат до сини екрани и други нестабилности. Дори когато се деинсталират програми, техните настройки в системния регистър могат да останат в него. Тези настройки принципно са безполезни в ежедневната работа, но водят до „набъбване“ на системата и в някои случаи могат да са в основата на конфликти и грешки. Вашият компютър ще продължава да сканира тези грешни записи в регистъра и да забавя всичко. При по-голямо количество от тях може да кажете довиждане на стабилността.
Изображение
Трябва да се боите от безкрайния брой папки в root директорията.
Добър „чистач“ за регистъра е например софтуерният инструмент Free Wise, който е перфектен инструмент. Free Wise сканира регистъра, открива проблема и го изкоренява.

Ужасен вирус

Злонамереният софтуер е честа причина за сини екрани. Но за щастие решението е просто. Стартирайте вашата антивирусна програма (като се уверите преди това, че е в крак с времето) да сканира вашата система.
Изображение
Влизането в Safe mode на Windows (натиснете F8 и го задръжте, докато стартира компютърът) е един лесен начин да се мине „зад гърба“ на един вирус и да се унищожи.
Ако вирусът е забранил способността да се стартира вашият антивирусен софтуер, влезте в Safe mode, като натиснете и задържите клавиша F8, преди да се покаже логото на Windows. Safe Mode ще забрани зареждането на всякакви странични програми и драйвъри и ще разреши да се зареди само ядрото на операционната система. Веднъж като влезете в Safe Mode, ще може да стартирате вашата антивирусна програма и да направите пълно сканиране на системата от тук.

Съберете улики, за да решите проблема

Всяка информация от „синия екран на смъртта“ (BSOD) може да даде представа къде е проблемът и да се намерят начини как да се реши. Когато имате син екран с грешка, подобен на долния, запишете информацията в него и търсете онлайн за грешката, която имате. Диагностицирайте проблема и го разрешете, защото игнорирането му няма да доведе до нищо добро в дългосрочен план.

Всеки път, когато компютърът се срива и игнорирате проблема, вие правите Windows тъжен.
Изображение

Windows 8 е с нов BSOD екран, който е значително по-добре потребителски настроен.
Публикувай отговор

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Регистрация

Sign in

Обратно към “Помощ и проблеми”