Как да разберем с какъв хардуер разполагаме?

Въпроси,проблеми и решения и всичко по темата
Аватар
u3HEHAga
Баннат
Баннат
Points: 0,00 
Мнения: 56
Регистриран на: Нед Май 08, 2022 11:47 pm
Местоположение: United Kingdom
Discord: ЛС
Обратна връзка:
u3HEHAga’s avatar
Loading…

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме?

Мнение от u3HEHAga »

В тази тема ще ви обясня как да си отговорите сами на тези въпроси и да знаете с каква конфигурация разполагате. Има няколко програми , които ще ви помогнат в това начинание.

Нека започнем с известната на всички Everest. Това е програма, която ви позволява както общ , така и много подробен мониторинг на вашите хардуерни компоненти. Може да видите най-простите показатели , като модел и марка на всеки елемент или най-подробните показатели за вашия компютър. И така , как да работим с Everest. Ето как изглежда програмата:

EVEREST / AIDA64 -

Изображение

Главното меню се намира в лявата част.

Може би най-важното меню е „Компютър”. В него се съдържа основната информация за вашия хардуер.По-точно тя се намира в подменюто "Обща информация".Ето как изглежда и то:


Изображение

Подменюто „Обща информация” дава наистина обща информация за наличния ви хардуер. В секцията „Компютър” се намира обща информация за вашата система – операционна система, сървис пак, версия на DirectX, име на потребителя и др.

Подменюто „Овърклок” е друга част от програмата , на която смятам да обърна внимание.

В нея можете да намерите по-подробна информация за характеристиките на процесора и видеокартата си , както и рам паметта. Основната задача , обаче е, да показва повишаването на честотите на тези компоненти в сравнение със стандартните. Секцията е много добре подредена и много удобна при нужда от подробна информация както за моментните работни честоти, както и за стандартните (фабрични) работни честоти.

Важна секция , на която смятам да обърна внимание е „Датчик”. В нея са показани данни за температурите на основните хардуерни компоненти – процесора (температура на капачката, както и на ядрата поотделно) , чипсета на дънната платка , видеокарта , хард диск и др. Освен това има информация за моментните стойности на захранващите напрежения (3.3V, 5V, 12V) както и на батерията, инсталирана на дънната платка.Ето как изглежда:

Изображение

В менюто „Дънна платка” се намират по ред:

Марка и модел на процесора, производител и модел на дънната платка, както и някои основни характеристики на дънната платка, чипсет , честота и тайминги на рам паметта и др.

В подменюто процесор се намира подробна информация за него. Може да откриете на каква честота работи ,с колко милиона транзистора е , с колко кеш , натоварване и др. Ето как изглежда това подменю:

Изображение

Следващото подменю е дънна платка. В него може да откриете информация за наименованието и , паметта , която поддържа , с колко слота за памет разполага , чипсетът и , дали е с PCI-E слот или AGP слот за видеокартата. Ето как изглежда то:

Изображение

Тази програма съдържа и още едно важно подменю , което отговаря на въпроса "Каква рам памет имам?"

То се нарича SPD. В него може да намерите информация за марката на паметта , честотата на която работи , таймингите и , режимът на работа. Ето го:

Изображение

Последното меню , на което ще обърнем внимание е „Тест”. Налични са множество тестове на процесора и рамта , редом с условни класирания , показващи къде се намира вашата система спрямо конкурентните такива.

Това е основната информация за вашия хардуер , която можете да намерите за секунди чрез програмата Everest. За по-подробна информация програмата разполага с други менюта и подменюта , показващи абсолютно всеки хардуерен или софтуерен аспект , от който може да се нуждаете. Разгледайте я и ще намерите доста полезна информация за вашата система.

CPU-Z -

Това е една малка програма с големи възможности.Показва подробна информация за вашия процесор и сведения за дънната платка, рам паметта и видеокартата. Освен работните честоти на компонентите показва и кодовите названия (които в някои случаи са доста важни), работни напрежения, ревизия, множители и тайминги и всякаква информация, от която имате нужда. Ето как изглежда:

Изображение

В него може да видите с каква видеокарта разполагате като погледнете от дясно на Name. В този случай това е ATI Radeon HD 3800 Series. Надолу има подробна информация за ядрото на графичния ускорител (RV670) , броят на транзисторите (666 Милиона) , с колко шейдъра разполага (320) , какъв DirectX поддържа , колко бита е (256) , каква е големината на паметта , (512MB) , тип памет (DDR4) , честота на ядрото (769МHz) , честота на паметта (1125 МHz-2250 МHz ефективни) и други. Горе в ляво има три менюта.Ако изберете Sensors ще видите честотите , на които работи вашата видеокарта и температурите и в момента:

Изображение

Следят се температурите на ядрото , на паметта , оборотите на вентилатора в проценти както и натоварването на видеокартата. Долу в ляво има една интересна опция. Ако дадете отметка на опцията Log to file програмата автоматично ще създаде файл , в което ще се записва информация за показанията описани по-горе. Това е доста полезно особено , когато сте пуснали някой тест , като например 3DMark.След като мине теста , може да отворите файла и да видите до какви температури стига ядрото примерно. Третата опция , която няма да ви потрябва е Validation.

Изображение

Тя се отнася за тези , които са постигнали определен овърклок на своя графичен ускорител и искат да направят валидация на това.

Програмата дава далеч по-малко информация от Everest, но е много добре систематизирана и подредена без ровене в множество менюта.

Core Temp -

Още една малка , но полезна програма. Този път тя показва температурите на ядрата на вашия процесор. Чрез нея не можем да овърклокваме процесора си. Няма нужда от инсталиране , направо стартирате ехе файла.Ето как изглежда програмата в моя случай:

Изображение

Какво виждаме на картинката. Най-горе програмата ни показва с колко ядра разполагаме (4) и колко Threads(4).Отдолу следва информация за ревизията (D0) , за процесора (Intel Core i7 920 Bloomfield) , за честотата на която работи процесорът 3330.71 МHz и други. Под тази информация вече имаме такава за температурите. В момента моите са: ядро 0-40 градуса , ядро 1-38 градуса , ядро 2-41 градуса , ядро 3-40 градуса.Отстрани на тези показания пише Low , High , Load. Първото означава най-ниските температури измерени от програмата , второто е най-високите температури , а третото е натоварването на ядрата. От настройките и опциите , може да направим програмата автоматично да се стартира с уиндоуса , да сменяме цветовете на цифрите , които се показват долу в дясно на десктопа , да правим снимки и други.

HD Tune -

Изображение

Програмата показва точния модел на хард диска ви, позволява следене на работната му температура, позволява сканиране за грешки, както и тестване с вградени бенчмаркове за времена на достъп, четене, запис и др. Това не е програма за дефрагментация и разделяне на хард диска на партишъни, но въпреки това е една от най-използваните програми за мониторинг.


Ето и няколко за LINUX ОS :

PerlMon 0.2.0 -

Инсталация:

Код за потвърждение: Избери целия код

unzip PerlMon-*.zip

cd PerlMon-0.2.0/

sudo perl Installer
Стартиране:

Код за потвърждение: Избери целия код

$ perlmon
lshw-gtk
hardinfo


Изображение


А за по-напреднали Linux потребители:

Код за потвърждение: Избери целия код

cd~/
lshw- html > hardware.html
записва се html страница, за по-лесен преглед.
Аватар
Viktoritms
Потребител
Потребител
Points: 11,00 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Ное 25, 2023 2:41 am

Where is Administrator amnesia-cs.com ??

Мнение от Viktoritms »

Where is administration?
It is important.
Thank.
Публикувай отговор

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Регистрация

Sign in

Обратно към “Софтуер/Хардуер”